Ważne informacje:

Agronewsy

15 maja 2019
Od wtorku trwa audyt chińskich inspektorów Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC). Przedstawiciele służby celnej mają wizytować polskie mleczarnie, zakład paszowy oraz zakład jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych.
15 maja 2019
Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o wystąpieniu w dniach 22 kwietnia - 5 maja 84 nowych przypadków ASF. Tym samym liczba przypadków potwierdzonych w tym roku przekroczyła 1000.
15 maja 2019
W obecności szefa resortu rolnictwa, przedstawicieli firmy Gobarto i władz lokalnych, w połowie maja w miejscowości Pszczółczyn (woj. kujawsko – pomorskie) otwarto tuczarnię o obsadzie 2 tys. stanowisk tuczowych.
15 maja 2019
Istnieje pewne ryzyko przenoszenia wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) za pośrednictwem pasz. Dlatego też w pytaniach rolników, często powraca temat bezpieczeństwa stosowania suszonej rozpływowo plazmy krwi wykorzystywanej w żywieniu trzody chlewnej. Przypominamy, że sam proces technologiczny wytwarzania plazmy eliminuje ryzyko przenoszenia chorób.
15 maja 2019
- Chiny na pewno dopuszczą do eksportu drobiu nowe zakłady i trzeba zrobić wszystko, aby to były zakłady z Polski - mówił Piotr Kulikowski, prezes zarządu, Krajowa Rada Drobiarstwa, prezes Grupy Indykpol podczas debaty "Forum współpracy gospodarczej Polska-Chiny" w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.
15 maja 2019
Jednym z takich praktyków jest Marcin Wójcik, prezes Stowarzyszenia Hodowców Bydła „Pastwisko”, który dzieli się z nami swoimi pomysłami na poprawę sytuacji w branży.
15 maja 2019
Zarząd KRIR wystosował do ministerstwa rolnictwa wniosek, dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na własny użytek. Resort odpowiada…
14 maja 2019
Wczoraj AGROunia złożyła w Kancelarii Premiera wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji Prezesa UOKiK dotyczącej przejęcia Pini Polonia przez koncern Smithfield Foods. Zdaniem organizacji, podjęto ją z naruszeniem prawa.
14 maja 2019
W Australii opracowano proces konserwowania świeżego mleka umożliwiający przechowywanie go przez ponad 60 dni. Podobno stosując nowy proces, zabija się więcej bakterii niż przy pasteryzacji.
14 maja 2019
W krajowych skupach odnotowaliśmy niewielki wzrost cen żywca wieprzowego. Ceny podskoczyły średnio o 5 groszy.